Fitness | Yağ Yakarak Kilo Vermenin 5 Anahtarı | HDfit

Yağ Yakarak Kilo Vermenin 5 Anahtarı


Fazla kilosu olan herkesin en büyük soru kilo vermektir. Bazılarımız bir şekilde veririz ancak, uzun vade de o kilolar bizlere geri gelir. Bazılarımız ise hiç kilo veremezler. Sağlık açısından kilo vermek için problemi olmayan herkes kilo verebilir. Kilo verebilmek için yaktığımız total kalori miktarından aldığımız total kalori daha az olmalıdır. Ortalama kişiden kişiye değişmekle beraber 300 - 500 kalori daha az almayız. Ayrıca total kalorimizden çok az kalori almak, vücudumuzun kendini koruma almasını sağlayacak ve kilo vermemiz imkansız hale gelecektir.
Geri almadan kilo vermek için yağ yakarak kilo vermeliyiz. Kilo vermek sadece tartıda çıkan rakamı düşürmek demek değildir. Önemli olan ne kadar yağ yaktığımızdır. Özellikle şok diyetler yağ yakmanın yanında kas kaybına da neden olumaktadır. Bu şekilde kilo vermek tartıda düşük rakam çıkarta bilir, ancak sağlık açısından kilolu olmaktan pek de farklı bulunmamaktadır. O yüzden yağ oranımızı düşerek kilo vermeliyiz. Peki nasıl ?

1- Abur Cubur Tüketmemek

Şeker ve şekerli ürünler özellikle göbek ve bel çevresinde yağlanmanın en büyük sebeplerindendir. Bu tarz ürünler ayrıca yediğimiz zaman daha çok yeme isteği uyandırır, bu yüzden de fazladan kalori almamıza sebep olurlar. Kilo kontrolü sağlamak ve sağlık açısından bu tarz ürünlerden uzak durmamız gerekir.

2- Beslenme



Beslenmemizi düzene sokmamız gerekir. Sadece kilo vermek için değil, genel sağlığımız için beslenmemize dikkat etmemiz gerekir. Beslenme deyince, hem total kalori alımı, hem aldığımız besinlerin içerikleri ve 3 ana besin grubunu dengelisi önemlidir.
Total kalori alımı zaten yukarıda söylediğimiz gibi kilo vermek için yaktığımızdan daha az kalori almalıyız.
3 ana besin grubu karbonhidratlar, proteinler ve yağlar bu besin gruplarından hepsini dengeli bir şekilde tüketmemiz, birini beslenme düzenimizden çıkartmamamız gerekir. Kişiden kişiye değişmek ile beraber karbonhidrat alımı aldığımız total kalorinin % 45-55, protein alımı %25-30, yağ alımı ise %20-25 arasında olması gerekir. (Fitness ve Beslenme)
Besin içeriklerinde ise aldığımız besinlerin iyi ve faydalı olanlarını tüketmemiz  gerekir. Karbonhidrat alımda basit karbonhidratlar uzak durmamın ve kompleks karbonhidratlar tüketmeliyiz.
Yağlarda margarin, trans yağ gibi zararlı yağlar uzak durmalıyız. ( Karbonhidratlar ,Yağlar )
Bunların dışında her zaman sebze tüketmeye önem göstermemiz gerekmektedir.




3- Egzersiz Yapmak

Egzersiz yapmak kilo vermek için beslenme ile en önemli şeydir. En güzeli düzenli ağırlık çalışmak ve kardiyo yapmaktır. Ancak hiç daha önce egzersiz yapmayan birinin yavaş yavaş başlaması gerekmektir. Bir anda yükleme yapılmamalıdır, bu hem psikolojik açıdan zorlayacak, hem de fiziksel olarak sakatlanmalara sebep olacaktır.
Ağırlık çalışmak hem kas kütlesi arttırarak otururken bile daha çok enerji harcamamızı sağlayacak hemde çalışırken bize enerji harcatacaktır. ( Ağırlık Çalışmanın Faydaları, Ağırlık Antrenman Programlama)
Ağırlık çalışmaları yapıyor olsak dahi kilo kontrolü açısından en iyi yapacağınız egzersiz yürümek olacaktır. ( Yürüyüş Yapmak )

4- Uyku Düzeni

İyi bir gece uykusu sağlık açısından çok önemlidir. Hatta egzersiz yapmak ve beslenme kadar önemlidir. Hormonlarımız ve diğer anabolik sistemlerimiz uykuda yenilenmektedir. Yetersiz uyku daha fazla kalori alımı, konsatrasyon bozukluğu, bağışıklık sisteminin düşmesi gibi bir çok soruna yol açmaktadır. Uyku düzenimize dikkat etmemiz gerekir.

5- Su Tüketmek

Vücudumuz kadınlarda %50 si , erkelerde %60 şı sudur. Su tüketmek sağlıklı bir yaşam sürmek için çok önemlidir. Su içmek hem iştah kontrolü açısından yağ yakımına yardımcı olur, hem de metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Başka değişle yetersiz su alımı metabolizmayı yavaşlatarak kilo almanıza sebep olur. Su tüketmemize her zaman özen göstermeli ve suya alternatif sıvı tüketimi yerine su içmek gerekir.


Kilo vermek herkesin yapabileceği bir şeydir. Önemli olan bir anda kilo vermek değil, yağ yakarak
sabır ve istekle acele etmeden kilo vermektedir.


Fitness hakkında her şey için, daha fit olmak için takipte kalın.
Güncel yazılarımızı sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz;
istagram: @hdfit_fitness  twitter: @hdfit_fitness

Yorumlar