Fit Beslenme | Proteinler | HDfit


Proteinler



Protein, saç telinden tırnaklara kadar, tüm hücrelerin önemli bir fonksiyonel ve yapısal bileşenidir. Amino asitlerin belirli türde, belirli sayıda ve belirli diziliş sırasında karakteristik düz zincirde birbirlerine kovalent bağlanmasıyla oluşmuş polipeptitlerdir. Amino asitlerin polimerleridirler. Canlı hücrelerin ana maddesini oluşturan, genellikle sülfür, Oksijen ve karbon öğeleri bulunan amino asit birleşiminden oluşmuşlardır. Ayrıca hücrelerimizin büyük bir kısmı proteinlerden yapılmıştır ve bu hücreler kendilerini yenilemektedir. Sürekli olan bu olaylar sonucu vücudumuzdan sürekli olarak bir miktar proteinde dışarı atılır. Buna bağlı olarak vücudumuzun enerji deposu anlamında bir protein deposu yoktur. Ancak az miktarda yedek protein vücutta saklanabilir. Bunun sebebi de kısa süreli yetersizlikleri giderebilmektir. Protein molekülleri sindirim sisteminde parçalanıp amino asitlere çevrilir ve bu amino asitler daha sonra sarklı proteinler üretmek için kullanırır. Vücudumuz; karbonhidrat ve yağdan, protein elde edemez. Dışarıdan protein alınması zorunludur. Aksi bir durumda yıkılan hücreler yenilenemez.



Amino Asit Nedir ?

Amino asit proteini oluşturan yapı taşışıdır. Doğada 300’den fazla amino asit vardır, fakat memelilerde bunlardan yalnız 20 tane bulunur. Bunlar hücrenin genetik materyali olan DNA tarafından kotlanan amino asitlerdir. Bu 20 amino asidin 11 tanesi vücutta üretilmediğinden dışarıdan almak gerekir.

Proteinler Ne Yapar

Protein vücuttaki bütün hücrelerde bulunur.Hormonlar, enzimler, bağışıklık sistemini güçlendiren antikorlar protein yapılıdır. Protein aynı zamanda kasların, bağ dokusunun, cildin yapı taşıdır.
Protein yaşam için vazgeçilmez makro besindir.

Protein Eksikliği


Protein eksilkliği çok sık görünen bir durumdur. Protein eksikliğinin belirtileri;
  • Sürekli açlık hissetmek
  • Uyuyamamak
  • Sürekli yorgunluk
  • Çok sık sakatlanmak
  • Çok sık hastalanmak
  • Kas ve eklem ağrısı
Protein vücudumuzun yapı taşı olduğu için protein eksikliği ciddi problemlere yol açabilmektedir. Protein alımına dikkat edilmesi gerekir.

Günlük Alınması Gereken Protein Miktarı



Yapılan araştırmalar da hiç spor yapmayanlar için kilo başında 0.8 gram protein tüketilmesi gerektiği, Spor yapılan sporun yoğunluğuna göre kilo başına 1,3-2 gram arası da tüketilmesi gerekmektedir. Tabi burada diğer önemli nokta ise yediğimiz bütün proteinleri %100 oranında vücudumuz sindirmez. Protein kaynakları hayvansal protein ve bitkisel protein şeklinde iki şekildedir. Hayvansal proteinler almamız gereken tüm amino asitleri içerir. Bitkisel proteinler ise almamız gereken amino asitlerin belli kısmını içerir. Günlük almamız gereken proteinleri hesaplar iken hayvansal proteinlerden almamız daha iyi olacaktır.



Protein Fazla Alımı


  • Fazla alınan protein, vücutta depolanamadığı için yağa dönüşerek depolanır. 1 gram protein yaklaşık 4 kalori olup karbonhidratlar ile eş değerdir.
  • Gereksinmenin iki katından çok protein alınırsa idrarla kalsiyum atımı artar, böbreklerde taş olumu riski artar.
  • Eklemlerde gut hastalığına neden olabilir.
  • Böbrek hastası olanların protein alımına daha çok dikkat etmesi gerekir.

Her şeyde olduğu gibi proteinleri de fazla tüketmekten kaçınmalıyız. Özellikle spor yapanlar da çok protein tüketmek çok kas yapar gibi bir algı vardır. Çok protein tüketmek kas olarak dönüşmeyeceği aklımızdan çıkarmamız gerekir. Protein aldığımız miktara da dikkat etmeli ve ihtiyacımız kadar almalıyız, ne az tüketmeli ne de aşırı tüketmeliyiz. Almamız gerekenin 2 katı tüketmek aşırı tüketim olacaktır. Normal sınırımızda biraz fazla tüketmek bizlere sağlık açısından bir problem yaratmayacaktır.


Fitness hakkında her şey için, daha fit olmak için takipte kalın.
Güncel yazılarımızı sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz;
istagram: @hdfit_fitness  twitter: @hdfit_fitness


Yorumlar