Fit Beslenme | Besin İçeriği - Yağlar - Bölüm 2 | HDfit

Besin İçeriği - Yağlar - Bölüm 2


Yemeklerde hangi yağları kullanmalıyız bunları daha önceki makalemiz de bahsetmiştik. Bu makalemizde de diğer yağ içeren besinlerden bahsedeceğiz.

Balık


Balık her kesin tüketmesi gereken bir besin türüdür. Hem iyi bir protein kaynağı, hemde iyi bir yağ kaynağıdır. Balığın sağlımıza bir çok faydası bulunmasın yanında, içerdiği omega - 3 yağ asitlerinden dolayı da tüketmemiz gerekmektedir. Omega-3 yağ asitleri bitkisel yağlarda bulunmasına rağmen bu omega-3 yağ asitleri insan sağlığı için daha az etkilidir. Fakat deniz planktonları omega-3’ü EPA’ya DHA’ya çevirmede oldukça etkilidir. Balıklar planktonları yediğinde EPA (eikosapentaeonik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) açısından daha zengin hale gelirler. Bu da sonuçta balıkları bu hayati derecede önemli yağ asitleri bakımından en zengin kaynaklardan biri haline getirir. Omega - 3 yağ asitlerinin en iyi kaynağı somon, uskumru, ringa, ton, uskumru, sardalye gibi yağlı balıklardır.




Yediğimiz birçok gıdada olduğu gibi balıklarda da az da olsa cıva mevcuttur. Bu dört balık türünden kaçının. Bazı dip balıkları ve avcı balıklarda bulunan cıva miktar normalin üzerinde olduğundan bu balıklardan uzak durmak gerekir. Cıva seviyesinin normalin çok üstünde olduğu balıklar şunlardır: Köpek Balığı, Kılıç Balığı, Meksika körfezinden çıkan Tilefish ismindeki balık ve Kral uskumru (Türkiye’deki uskumru değil) ile anılan balık. Türkiye’de yaşayanların karşılaşabileceği bunlardan köpek balığı ve kılıç balığıdır. Taşıdıkları yüksek miktardaki cıva miktarından ötürü bu türlerden uzak durulması gerekmektedir.

Kuruyemişler


Kuruyemişlerin içerdikleri çeşitli yararlı maddeler nedeniyle kalp hastalıklarını önlemekten cinsel arzuyu yükseltmeye kadar pek çok yararı bulunduğunu yapılan araştırmalar göstermiştir. Özellikle fındık, ceviz ve badem hem kalp hem de beyin için son derece yararlı olan omega-3 yağ asitleri içeriyor.
Ne var ki, doğanın bu kabuklu mucizeleri aynı zamanda ciddi birer enerji ve yağ deposudur. Dolayısıyla çok fazla kuruyemiş yemek, bel bölgesindeki simitlerin büyümesine yol açabilir. Yediğimiz kuruyemiş miktarına dikkat etmeliyiz. Günde 50 - 60 grama kadar tüketmemiz bizlere kuruyemişlerin faydalarından yararlanmak için yeterli olacaktır.


Keten Tohumu




Doğanın gerçek mucizelerinden biri olan keten tohumu Omega -3 yağ asitleri içermesinin yanı sıra iyi bir vitamin ve mineral deposudur. Ayrıca yüksek oranda lif içerir. 10 gramın da 2,7 gram lif içerir. Vücudumuzdaki omega - 3 ve omega - 6 tüketiö-mi dengelemek için iyi alternetifdir. 
Keten tohumu yeterince sindirmek için öğüterek tüketmek ve ısıtma işlemine tutmadan çiğ tüketmek gerekir.

Yumurta


Yumurta sarısı yüksek miktarda yağ içerir. Uzun yıllardır kolestorü yükseltiği için insanların uzak durması gereken bir olarak geçiyordu. Son yıllarda yapılan araştırmalarda kolestrol üzerinde bakış açısın değişmesine büyük ölçüde değişmesine yol açtı. Yumurta sarısında doymuş yağdan çok doymamış yağ içerir. Yumurtanın sarısı vitamin ve mineral kaynağıdır. Demir, fosfor, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Şu vitaminleri içinde barındırır: A, E, D, B9 (folik asit), B12, B6, B2 ve B1. Yumurtanın sarısıyla ilgili gözden kaçırmamız gereken diğer bir gerçek: kolin adında bir madde içerir.  Beyin sağlığına ve hafızaya çok iyi gelir, Alzheimer veya demans gibi hastalıklarla savaşır. Ayrıca yumurta beyaz kısımı da yüksek miktarda protein içerir. Yumurtayı aşırıya kaçmadan tam olarak tüketmek protein, yağ, vitamin ve mineral yönünden iyi besin olacaktır.

Avakodo


Yüksek miktar da yağ içeren avokadonun faydalarının yanı sıra çekirdeği, yaprakları ve yağı da oldukça yararlıdır. Çok zengin bir mineral ve vitamin kaynağıdır. A, C ve E vitaminleri bakımından zengin olup, yetersiz beslenenler için tavsiye edilir. C ve E vitaminleri ile birlikte yapısında bulunan diğer bileşimler güçlü antioksidan olmasını sağlayarak; kalp-damar ve bağışıklık sağlığını korur, yaşlanma etkilerini geciktirir.
  • Avakado yağı damar tıkanıklıklarını önler ve kan basıncını düzenler.
  • Kanın temizlenmesini sağlayan avokado yağında Omega – 3 ve Omega 6 bulunur.
  • Kan akışının hızlanmasını sağlar.
  • Avokado yağı kolon ve meme kanserine yakalanma riskini önler.
  • Vitamin açısından zengin olan yağ cilt hücrelerindeki tüm deformasyonu onarır.


Hindistan Cevizi


Anti-bakteriyal, anti-mikrobiyal ve anti-mantar etkileri bulunan Hindistan cevizi, birçok zararlı bileşene ve hastalıklara karşı koruyucu etki göstermektedir. Kilo vermeye yardımcı olan Hindistan cevizi, beyin sağlığını desteklemekte, bağışıklık sistemini güçlendirmekte, mide sağlığını desteklemekte ve diş eti hastalıklarına karşı korumaktadır. 1 yemek kaşığı Hindistan cevizinin içerdiği yağ miktarı ise 14 gramdır.

Zeytin


Zeytin yağda ne kadar sağlıklı olduğu bilinen bir gerçek, ham maddesi olan zeytinde bir çok faydası vardır. Sabah kahvaltısının vazgeçilmez meyvesi olan zeytin, ateş düşürücü, iştah açıcı, şeker hastalarında kan şekeri düşürücü, tansiyon düşürücü görevi gören meyvelerdendir.Ayrıca zeytin, A, E vitaminleri, oleik ve linoleik asid. Fitosterol, steraik ve palmitik asidin gliseridlerini içerir. Yüksek yağ içerdiğinden tüketimine dikkat etmek gerekir.



Fitness hakkında her şey için, daha fit olmak için takipte kalın.
Güncel yazılarımızı sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz;
istagram: @hdfit_fitness  twitter: @hdfit_fitness


Yorumlar