Fitness | Kas Yapmak İçin Neler Yapmalıyız? | HDfit

 Kas Yapmak İçin Neler Yapmalıyız?

 Kas yapma konusunda doğru bildiğiniz yanlışlar ve kas yapma aşamasında olması gereken faktörlerden bahsedeceğiz. İnsanların dış görünüşleri önemli bir rol oynamaya başladığını, ilk izlenimin önemli olduğu bir gerçek, bu yüzden insanlar vücutlarına özen göstermeye başladılar. Birçok kişi artık yediklerine, içtiklerini dikkat ederek ideal kilolarda kalmak ve güzel bir fiziğe sahip olmak için çalışıyor. Her yerde fitness, kas geliştirme, yağ yakma hakkında yeni şeyler görmek mümkün.


Kas Yapma Süreci




      Kas Yapma, kas geliştirmek isteyenler için dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta üzerinde durmak istiyorum. Konumuz kas geliştirme  (kas yapma) olduğunda, dikkat etmemiz gereken önemli bir nokta bilinçli olmaktır. Kas yapma çalışmaları süresince ne kadar kaslarınızı çalıştırırsanız çalıştırın, eğer bu çalışmaları bilinçli  ve düzenli bir şekilde yapmıyorsanız, boşuna kürek çekiyorsunuz demektir. Kas yapma sürecinde de, diğer birçok farklı sporlarda olduğu gibi söylentiler, kulaktan dolma bilgiler ve efsaneler vardır. Örnek verirsek yağlarımızı kasa çevirmek gibi herkesin bildiği bir efsane vücudumuzun nasıl kas yaptığı nasıl çalıştığını bilmeden bakarsak yağlarımızı kas oluyormuş gibi gelir. Ancak kas yapmak farklı bir şey yağ yakmak başka bir şeydir. Kas yapma ve yağ yakmanın ayrı ayrı üzerinde durmamız hedeflerimizin doğrusunda çalışmalıyız. Bu söylentilerin başka boyutu da beslenmedir.Birçok söylentiye göre, yağ ve karbonhidrat içeren ürünler kesinlikle kaçınılması gereken tehlikeli besinlerdir. Araştırmalara göre insan bedeninin bu maddelere de ihtiyacı olduğunu göstermektedir, önemli nokta dengeli beslenme ne kadar karbonhidrat, ne kadar yağ, ne kadar proteine ihtiyatçımız olduğunu bilmek, ona göre beslenmektir. Araştırmalara göre aldığımız toplam kalorinin  %45 - %50 sini kompleks(sağlıklı) karbonhitlardan %20 - %25 sağlıklı yağlardan (zeytin yağı gibi) %25 - %30 proteinlerden gelmelidir.Diğer bir yanlış söylenti ise, kardiyovasküler çalışmalarının (aerobik egzersizler koşmak, yüzmek, yürümek gibi) kas gelişimini olumsuz etkilediği, kasları erittiğidir. Kardiyovasküler çalışmalar başta kalp damar sağlığı olmak üzere yağ yakmak, eklem sağlığı, kaslarımızın daha hızlı toparlanmasını gibi bir çok faydası vardır. Yani önemli olan doğruyu bilmek ve uygulamaktır.



Kas yapmak için neler yapmalıyız?

       Eğer kas geliştirmek istiyorsanız, hedeflerinize bir günde ulaşamayacağınızı bilmek, bunun uzun ve meşaketli  bir yol olduğunu bilmek, sabır ve disiplinle çalışmalısınız. Kas yapmak için iyi planlanmış size uygun bir çalışma programınıza, diyetinize ve uyku düzeninize dikkat etmelisiniz. Yapacağınız kas geliştirme hareketleri, yemeniz gereken yiyecekleri ve besin değerlerini, ideal gelişim için gerekli uyku saatlerinizi iyice öğrenmeniz sizin için iyi olacaktır. Gelişim süreci içinde  yer alan bu birbirine sıkı sıkıya bağlı üç süreci düzgün uygulamak başarıya ulaşmanızı sağlayacaktır. Kas gelişimi sürecinde, bireyin istekleri doğrultusunda değişebilecek birçok farklı yöntemin bulunmasına rağmen, bazı genel kaideler her türlü antrenman çeşidi için geçerli ve gereklidir. Bunların neler olduğuna gelecek olursak; çalışma programınız size özel ve sizin eksik yönleriniz doğrultusunda olmalıdır, zayıf bir insan ile kilolu bir insanın aynı şekilde çalışması verimli bir çalışma olmayacaktır. Beslenme programınız vucüt tipinize(endomorf,ektomorf ve mezomorf) göre olmalıdır. Kişiden kişiye farklılık gösteriyor olsa bile yapılan araştırmada minimun  8 saat uyumanız kaslarınızın toparlanması açısından önemlidir, uyku düzeninizde diğer bir nokta ise aynı saat aralığında uyumak ve uyanmaktır. Sabırlı ve düzenli bir çalışma ile hedeflediğiniz vucüda sahip olamak imkansız değil.


Fitness hakkında her şey için, daha fit olmak için takipte kalın.
Güncel yazılarımızı sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz;
istagram: @hdfit_fitness  twitter: @hdfit_fitness

Yorumlar