Fitness ve Beslenme | HDfit

Fitness ve Beslenme

Fitness yaparken nasıl beslenmeliyiz? Bu sorunun cevabını bulmaya çalışacağız.


Fitness yaparken herkesin aklında belli sorular vardır. Ne tür gıdalar tüketmeliyim, yağ yakmak için hiç yağ tüketmemek mi gerekir, karbonhidrat kötü müdür, sınırsız protein tüketebilir miyim, gibi daha birçok soru vardır. Aslında bu soruların ortak cevabı vardır, DENGELİ BESLENMEK ve KİŞİSEL HEDEFLERİNİZ. Önemli olan bunları bilmek  ve ona göre beslenmektir.

Bir çok araştırma yapılmasına rağmen günde kaç öğün yenmesi gerektiğine hakkında bir çok farklı fikir vardır. 3 ana 3 ara, sadece sabah ve akşam gibi, ancak bunların faydaları kendi içlerinde faklıdır. Bu yüzden biri diğerinden daha iyi demek söz konusu değildir. En iyisi herkesin kendi şartlarına göre ayarlamasıdır. Ancak ortak bir nokta vardır ki, bu kahvaltı yapmamız gerek olduğudur.






DENGELİ BESLENMEK




Vücudumuzun üç ana besin kaynağı vardır. Bunlar karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir.Dengeli beslenmek dediğimizde sadece tek yönlü bir beslenme değil,  bu üç ana besin kaynağından gerekli miktarda tüketmektir. Yapılan araştırmalara göre aldığımız toplam kalorinin  %45 - %55 karbonhidratlardan %20 - %25  yağlardan  %25 - %30 proteinlerden gelmesi gerektiğidir. Bizler eğer aldığımız total kaloride bu üç ana besinden birisini çıkartırsak, bir süreden sonra sağlıklı kalmamız mümkün olmayacaktır.

Dengeli beslenmekte ki diğer nokta ise aldığımız gıdaların besin değerleridir. Temelde aldığımız total kalori miktarı tükettiğimiz kalori miktarından az olduğu sürece kilo almayız. Ancak bir hamburgerden alacağımız kalori ile bir ızgara tavuk göğsünden alacağımız kalori bir olmayacaktır. Aldığımız kalori aynı bile olsa, hamburger gibi basit karbonhidrat, sağlıksız yağ içeren besin değerleri düşük gıdalar, kilo almamış olsak dahi vücudunuzda yağ olarak etkisini gösterecektir. Bu yağlar özellikle iç organlarda ve göbek çevresine toplanacaktır. Çağımızın en büyük sorunlarından olan diyabet, obezite gibi hastalıklara yakalama ihtimalimiz de yükselecektir. Başka bir boyutu ise yapmış olduğunuz fitnessdan bir fayda göremeyecek niye olmuyor diye, fitness yapmak istemeyeceğiz.

O zaman yapmamız gereken besin değerleri düşük basit karbonhidratlar, (şeker, tatlılar, hamur işleri vb.) sağlıksız yağlardan (kızartmalar, margarin vb.) uzak  durmak. Besin değerleri yüksek kompleks karbonhidratlardan, (tam tahıllar, baklagiller,  vb.) sağlıklı yağlardan (kuru yemiş, zeytin yağı vb.) sebzelerden ve proteinlerden (balık, beyaz et vb.) dengeli bir şekilde tüketmemiz gerekmektedir.


KİŞİSEL HEDEFLER




Hedeflerimizi doğru çizmeli  ve ona göre beslenmeliyiz. Genel olarak daha önce dediğim gibi eğer aldığımız total kalori miktarı harcadığımız kalori miktarını geçerse kilo alırız, altında olursa kilo veririz.

Eğer kilo vermek yağ yakmak istiyorsak ihtiyacımız olan kalori miktarından 300 - 400 kalori az almamız gerekir, eğer daha az kalori alırsak vücudumuz kendini korumaya alacak ve kilo vermemiz imkansız hale gelecektir.

Kilo almak istiyorsak aldığımız toplam kaloriden 200 - 300 kalori fazla almamız gerekir bu şekilde yağ depolamadan yavaş yavaş kilo alabiliriz.

Burada hep rakamlar verdin diyebilirsiniz, bunları tek tek hesaplamamız mı gerekir diye sorabilirsiniz. Gün içinde bunu herkesin yapması çokta mümkün değildir. Aslında gerekte yoktur, sonuçta profesyonel bir sporcu değilsiniz, sadece tahmini ne  kadar kalori harcadığınızı bilmek ona göre gün içinde yediklerinizi ayarlamanız gerekir. Zamanla bunu hesaplamak size kolay gelecektir.



Fitness hakkında her şey için, daha fit olmak için takipte kalın.
Güncel yazılarımızı sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz;
istagram: @hdfit_fitness  twitter: @hdfit_fitness



Yorumlar