Fitness | Squat Nasıl Yapılır ? | HDfit

Squat Nasıl Yapılır?

Squat 


Squat hareketi her fitness yapanın antrenman programında olması gereken tüm vücudu çalıştıran birleşik bir egzersizdir. Squat, sinir sistemi ve kaslar arasındaki koordinasyonu güçlendirir. Genel kuvvet artışı sağlar. Vücudumuzdaki en büyük kas grubu olan bacak kaslarımızı çalıştığı için vücudumuzun daha çok büyüme hormonu ve testosteron salgılamasına, bunun sonucundan sadece bacaklarımızın değil, vücudumuzun diğer kasının gelişmesi için de etkili bir egzersizdir. Ancak squat bu kadar iyi  bir egzersiz olmasının yanında doğru teknik ile yapılmaz ise ciddi sakatlıklara yol açabilir.



Squat hareketi baskın olarak Qaudriceps (ön bacak), Hamstings (arka bacak) kaslarını çalıştırır, ayrıca calf, (baldır) kalça, bel, sırt ve karın kaslarını da çalıştırır.

Squat hareketinin bir çok çeşidi vardır, ağırlıksız squat, back squat, front squat, gomlet squat, bulgarian squat, full squat, jump squat gibi hepsinin kendi içinde daha çok baskın olarak çalıştığı kas grupları vardır. Genel olarak hepsinin yapılışı, basit bir anlatış ile çömelip kalkmaktır. En çok yapılanlar squat çeşitleri ağırlıksız squat ve back squat yani sırtınızda ağırlıkla yapılan squattır. Sizlere bunların yapılışlarını anlatacağım.



Squat Nasıl Yapılır?


Ağırlıksız squat; bacaklarınız omuz genişliğinde açık, ayaklarınız 30 derece dışarı doğru bakmalıdır. Sırtımız dik karışımıza bakmalıyız. Şimdi kalçamızı geri doğru çıkartarak çömelmeye başlayın. Asla dizlerinizi kırarak çömelmemelisiniz. Aynen sandalyeye otururmuş gibi kalçanızla çömelmelisiniz.

Göğüsleriniz geride ve omuzlarınız dik olmalı ve belinizin bükülmesine izin vermeyin. Aşağı inerken dizleriniz dışarı doğru, ayak parmaklarınızla aynı hizada ilerlemeli. Kalçalarınız diz seviyesine en az paralel olacak kadar çömelmelisiniz. Kalkış sırasında kalçanızı ve karın kaslarınız kasın ve yukarıya doğru kalkın. Asla belinizle veya vücudunuzun üst kısmıyla yukarı kalkmaya çalışmayın.



Back Squat 



Bacaklarınız omuz genişliğinde açık, ayaklarınız 30 derece dışarı doğru bakmalıdır. Squat pozisyonu alıp barın altına girin. Kürek kemiklerimiz bir birine yaklaştırın ve barı kürek kemiklerinizin üstüne oturmasını sağlayın Barı kavrarken bilekleriniz dik olmalı, bükülmemelidir. İleri doğru bakmalı, omuzlarınız dik ve göğüsleriniz yukarıda olmalı. Hazır olduktan sonra bir adım geri atın ve barı rackten alın çok geri gitmenize gerek yok, çok geri giderseniz pozisyonunuz bozulabilir. Bir adım atmanız yeterli olacaktır. Barı aldıktan sonra aynı ağırlıksız da yaptığımız gibi çömelip, aynı şekilde kalkıyoruz.




Squat'ın Faydalı



  • Tüm vücudumuzun kaslarımızın büyümesini ve kuvvetlenmesini sağlar.
  • Gerçek hayatta yaptığımız hareketlerin aynısı ve fonksiyonel bir harekettir.
  • Büyük kas gruplarını çalıştığı için yüksek kalori yakımı sağlar.
  • Önemli oranda testosteron ve büyüme hormonu salgılanmasını sağlar.

Squat her yerde kolayca yapılabilecek ve çok etkili bir egzersizdir. Her zaman antrenman programlarımızda bulundurmak bizlere fayda getirecektir.





Fitness hakkında her şey için, daha fit olmak için takipte kalın.
Güncel yazılarımızı sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz;
istagram: @hdfit_fitness  twitter: @hdfit_fitness


Yorumlar