Karbonhidratlar ve Glisemik İndeks
Karbonhidratlar
Fitness dünyasında çok tartışmalı konu olan karbonhidratlar. Özellikle yağ yakmaya çalışanların karbonhidrat tüketmekten kaçındığı bunun doğrumu, yanlış mı olduğu her zaman tartışma yaratan konulardandır. Aslında bir yönden doğrudur, çünkü ne tür karbonhidrat tükettiğimiz bilmez, basit ve glisemik indeksi yüksek karbonhidrat tüketimi yaparsak yağ yakmamız imkansız bir hale gelecektir. Diğer taraftan yanlıştır, eğer kompleks karbonhidratları tüketirsek sağlıklı bir şekilde yağ yakımı da gerçekleştire bilir, kaslarımıza büyütebiliriz. Önemli olan karbonhidratları tanımak ve ona göre tüketmektir.Karbonhidratlar vücudumuzun birincil yakıtıdır, sinir dokusu için gerekli olan karbonhidratlar beynin tek enerji kaynağıdır. Spor yapanlar da özellikle dayanıklık sporlarında karbonhidrat tüketimi çok daha önemlidir. Karbonhidrat alınmadığında vücut enerji için yağları kullanmak zorunda kalır ama yağlar çok fazla enerji verdiği için yağların kullanımı sonucunda vücut asiditesi artar ve keton cisimciği dediğimiz zararlı maddeler oluşur. Bu da kalp ve böbrekte sorunlara yol açar. Karbonhidratlar olmadan yağlar metabolize olamazlar ayrıca karbonhidratlar, proteinlerin enerji olarak kullanılmasından çok vücutta yapım ve onarımda kullanılmalarını sağlar, daha hızlı bir toparlanma için karbonhidrat tüketmemiz önemlidir. Karbonhidratların iyi veya kötü olması kan şekerini yükseltmesi ile ilgilidir. Kan şekerini ani yükseltenler basit karbonhidratlar, kana daha yavaş karışıp zamanla kan şekerini dengeli olmasını sağlayanlar ise kompleks karbonhidratlardır.
- Basit Karbonhidratlar
Kan şekerinin ani yükselmesi sonucunda vücudumuz kan şekerini dengelemek için normalden daha fazla insulin salgılar. İnsulin salgısından sonra kan şekeri aniden düşer. Düşen kan şekeri sebebi ile yeniden bir şey yeme ihtiyacı duyarız. Bitmek bilmeyen tatlı krizlerinin sebebi de budur, kan şekerindeki ani dalgalanmalar yüzünden vücudumuz daha çok şekere ihtiyacımız var zanneder. Bunların sonucunda göbek ve bel çevresinde yağlanma kaçınılmaz olur.
- Kompleks Karbonhidratlar
Glisemik İndeks
Glisemik indeks karbonhidratların kan şekerini yükseltme hızına göre 0 - 55 arası düşük, 56 - 69 orta ve 70 - 100 yüksek olamak üzere 3 şekilde değerlendirir. Glisemik indeks sınıflandırılmasında esas alınan saf glikozun kan şekeri üzerindeki etkisidir. Glikoz kan şekerini en çabuk yükselten şeker türüdür.Bu yüzden glikozun glisemik indeksi 100’dür.Diğer yiyecekler de buna göre 0 ila 100 arasında değer alırlar.
Bir yiyeceğin glisemik indeksi ne kadar yüksekse yedikten sonra kan şekeriniz o kar yükselecek demektir.Bir yiyeceğin glisemik indeksini etkileyen faktörler vardır.
- Pişirme yöntemi
- Yiyeceğin fiziksel şekli
- İçerdiği nişasta çeşidi
- Lif
- Suda çözünen lif türleri,yiyeceğin glisemik indeksini düşürür.
- İçerdiği şeker miktarı ve türü
Neler Tüketme1i
Basit karbonhidratlardan uzak durmalıyız, şeker, her türlü şekerli yiyecek, unlu ürünler, tatlılar, abur cuburlar, nişastaları ürünler. Uzak durmamız gerek ancak, arada kaçamak yaparsak da basit karbonhidrat tüketirken yanında protein içeriği yüksek bir besin yememiz kan şekerinin aniden yükselmesini engelleyecektir.
Kompleks karbonhidratlar tüketmeliyiz, baklagiller; nohut, barbunya, kuru fasulye, yeşil mercimek, tam tahıllı gıdalar; çavdar, yulaf, buğday, arpa ve bunlardan elde edilen rafine edilmemiş unlar, bulgur, kahverengi pirinç, meyveler ve sebzeler.
Meyve tüketimimizde meyvelerin glisemik indeksine dikkat etmeli, genel olarak düşük glisemik indeksi olanlardan tüketmemiz gerekir. Örneğin karpuzun glisemik indeksi 76 dır, karpuz gibi glisemik indeksi yüksek olan meyveleri fazla tüketmek kan şekerimizin bir anda yükselmesine sebep olacağını unutmamalı ve porsiyonları ona göre ayarlamalıdır.
Fitness hakkında her şey için, daha fit olmak için takipte kalın.
Güncel yazılarımızı sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz;
Yorumlar
Yorum Gönder