Fit Beslenme | Besin içerikleri - Yağlar | HDfit

Besin İçerikleri - Yağlar 



Yağların çeşitleri nelerdir, ne farkları vardır bunlardan bahsetmiştik, yağlar hakkındaki makalemize buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda hangi yemeklerde hangi yağlar kullanmalıdır, besin içerikleri nelerdir, onlardan bahsedeceğiz.

Bitkisel Yağlar


Doymamış yağ olan bu yağlar ayçiçek, mısırözü, kanola, soya ve zeytin yağı en çok bilinen bitkisel yağlardır. Genel olarak bu yağlar sağlıklı bilinir, ancak zeytin yağı hariç diğer yağlar faydadan çok zarar getirebilir.

Mısırözü, Ayçiçeği Yağı ve Soya Yağı


İlk olarak, bu yağlar omega 6 yağ asitlerinden çok zengindir. Bu yağlar vücut için gerekli yağlar ancak, normal şartlarda omega 3 ve omega 6 dengesi  1:1  ile olması gerekir, en sınırda ise 1:4 oranını geçmemesi gerekir. Bu yağların çok kullanımı, bu oranı 1:20 hatta 1:50 lere kadar yükseltmiştir. İkinci sebep ise bu yağların rafine ederken tahrip edilmesi, ayrıca ayciçeği ve mısırözü yağları ısıya dayanıklı değildirler. Bu yağlar ısıya maruz kaldığında trans yağa dönüşürler. Bu sebeplerden bu yağların çok tüketilmemesi, kızartmalarda kesinlikle kullanılmaması gerekir.

Kanola Yağı


Kanolı yağının besin değerlerine bakıldığı zaman bir çok faydası vardır, doymamış yağ oranının yüksek olması gibi. Ancak kanola yağının üretimi sırasında doğal yapısı ile oynanmış olması yararlarından çok zararlı bir yağ olmasına neden olmaktadır. İçeriğinde kolza bitkisi içeren kanola yağı insan ve hayvan sağlığı için son derece zararlıdır. Çeşitli deneylerde kullanılan fareler üzerinde denenen kanola yağı ölümcül sonuçlara neden olduğu için, kolza bitkisi içeren kanola yağının kullanılması önerilmemektedir. Sağlıklı bir hale getirilip üretilmemiş olan kanola yağının kalp sağlığını riske atması kaçınılmaz yan etkilerinden biridir. Kanola yağının tüketilmesi durumunda kabızlık, kansızlık ve halsizlik gibi birçok yan etkinin görülmesi olasıdır. Ayrıca zararlı kanola bitkisinden üretilen yağlar, bağışıklığın zayıflaması ile birlikte pek çok hastalığın nüksetmesine sebep olmaktadır. Tüm bu negatif özelliklere rağmen, tüm kanola yağlarının GDO’lu olmadığını söyleyebiliriz. Tarımı yapılan iki tip kanola bitkisi vardır. Bunlardan biri yonca ve kolza çaprazlanması sonucu elde edilen kanola bitkisidir. İkincisi ise GDO’lu kanoladır. Bizim ülkemizde, yonca ve kolza çaprazlanmasıyla elde edilen kanola bitkisinin ekimi daha çok yaygındır. Fakat, her sene, çaprazlanmış hibrid tohumlar alınıp yeniden ekilmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, ikinci ekim itibariyle tohumun içindeki kolza geni baskın duruma gelir.
Genel olarak bakıldığında zararları ile faydaları birbirini nötrleyen, akılları karıştıran kanola yağı gerçekten de kullanımı riskli bir tüketim ürünüdür. Çünkü var olan faydaları, içeriğinde bulunan arındırılmamış zehir sayesinde bir anda çok ciddi zararlar doğurabilmektedir. Bu yağ türünü kullanırken iyi düşünmeniz gerektiğini bir kez daha belirtmek istiyoruz.

Zeytin Yağı

Zeytin yağının en büyük farkı doğal yollardan üretilmesidir. Zeytin yağı bilinen en sağlıklı yağdır.

Sızma 
Zeytin Yağı


Dalından koparılarak direk mekanik yöntemlerle yağı ayrıştırılan zeytinin vermiş olduğu yağlara naturel sızma yağı denir. Bu yağda asitlik derecesine göre 3 kısma ayrılır.

** Naturel sızma zeytin yağı : 1 asitlik derecesi altında olan yağ
** 1.naturel sızma zeytin yağı : 1-2 asitlik derecsi arasında olan yağ
** 2.naturel sızma zeytin yağı : 2-3.3 asitlik derecesi arasında olan yağ

Natural sızma yağ en kaliteli zeytin yağıdır. Tat ve koku mükemmeldir. İçindeki antioksidan ve mineraller çok yüksektir. Yemeklerimizde bol bol tüketebiliriz.

Riviera 
Zeytin Yağı


Dip zeytini olarak tabir edilen dalından koparak ağaç dibine düşen zeytinler dalından koptuğu anda asitlenmeye başlar. Bu zeytinlerden kimyasal ve ısı işlemlerinden geçtikten sonra tat ve kokusuz olarak yağ elde edilir. asitlik derecesi 3.3 üzerindedir. Yenmeyecek olan bu yağ içine %10-20 arasında sızma zeytin yağı eklenerek tat ve koku bakımından yenebilecek duruma getirilmektedir.Bu yüzden yemeklerimizde kullanabilmekteyiz. Antioksidan ve mineral yönünden fakirdirler.

Yemeklerinizde sızma zeytin yağı kullanmak en sağlıklısıdır, ancak riviera zeytin yağı kullanmakta da bir sakınca yoktur.


Fındık Yağı


Fındığın, kavrularak ya da çiğ halde preslenip, filtrelerden geçirildikten sonra süzülmesi ile elde edilen fındık yağı, açık sarı bir renge ve tatlı bir aromaya sahiptir. Zeytinyağı gibi değerli besin ögelerine sahip olan fındık yağı, içeriğindeki Omega 9 ve Omega 6 yağ asitleri ile kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller nedeniyle besleyicidir. Zeytin yağına sağlıklı ve lezzetli bir alternatif olabilir. Yüksek ısı dayana bilen bir yağdır bu yüzden kızartmalarda kullanılabilir. Fındık yağının bilinen bir zararı yoktur .


Hayvansal Yağlar

Hayvansal yağlar ne kadar sağlıklı ve sağlıksız olduğu tartışmalı bir konu ancak doğal olmayan, dışarı çıkmamış otlamamış sürekli yem ile beslenmiş hayvanlardan gelen besinlerin kesinlikle zararlı olduğu, ancak doğal olanların o kadar da zararlı olmadığı tüketilebileceği görünmektedir. Doğal olan tereyağı, marketlerden aldığımız hazır tereyağları değil bulduğumuz taktirde tüketilebilir.

Yağlar, vücut fonksiyonlarımız bozulmaması için bir ihtiyaçtır. Yaptığımız beslenme programlarından hiç bir zaman çıkartmadan dengeli bir şekilde tüketmeliyiz.





Fitness hakkında her şey için, daha fit olmak için takipte kalın.
Güncel yazılarımızı sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz;
istagram: @hdfit_fitness  twitter: @hdfit_fitness


Yorumlar